Som svensk har vi i våra ögon inte direkt några exotiska djur att tala om, likt hur man blir hemmablind med saker som den natur man lever nära inpå så tycker man kanske inte heller att djur som för oss är vanliga och typiska, är speciellt upphetsande. Vi glömmer att en del djur, till exempel älgar inte finns i stora delar av världen och är väldigt exotiska för folk utifrån.

Mer exotiska djur

Nej älgar räcker inte för oss. Har vi ett djurintresse, då vill vi åka på någon slags safaritur i ett för oss exotiskt land. Ett sådan resmål är exempelvis Costa Rica. I Centralamerika finns en hel del av de nämnda exotiska djuren.

Costa Rica är inget jätteland, det tar bara upp ca 0,1% av världens totala landmassa, men däremot så ”utbudet” av djur desto större. 5% av världens djur och växtarter finns här, vilket ska innebära en siffra omkring 500 000 arter och typer.

Om du bestämmer dig att bege dig ut på en flobåtstur i nationalparken Palo Verde så kommer du att se fler djur än du kan räkna på dina fingrar. Vad sägs som att ena ögonblicket se tusentals av rosa flamingos, för att några ögonblick senare notera att en flera meter lång krokodil ligger och gassar några meter framför dig. Spännande  – och exotisch – som tysken skulle sagt om älgen.