Fiskar är ett populärt husdjur eftersom de också fungerar som dekoration och är vackra att titta på. Folk tror också att de är väldigt lättskötta och det kan de vara, men de kan också vara mycket jobb. 

Akvarium

Du behöver ett bra akvarium för dina fiskar. Hur stor det ska vara bestäms av hur många fiskar och vilken art. En del bor gärna lite trångt med sitt stim för att känna sig säkra men en del solitära fiskar behöver mycket utrymme för att må bra. De snyggaste och vanligaste akvarierna är silikonlimmade så du slipper aluminiumramarna. Minsta akvariet du får ha är 40 liter. Och sedan beror det på var det ska stå? I ett vardagsrum är den snyggare att planera för ett stort akvarium medan några fiskar till barnen kan bo i ett mindre akvarium på deras rum. Du får inte ha ett klotformat akvarium eftersom det är svårt att uppfylla fiskens krav på syresättning och inredning.

Arter

Besök en djurhandlare för att titta på urvalet av fiskar. Där jobbar kunnigt folk som kan hjälpa dig att plocka ihop fiskar som kommer överens om du vill ha flera arter. En del vill bo i stim och då behöver du flera av samma och en del solitära arter har en tendens att äta upp sina akvariekamrater. Olika arter behöver också olika ph-värden i vattnet och inredning. Du ska alltid försöka efterlikna deras normala miljö för att de ska trivas. Malar vill ha saker att gömma sig under och bakom medan ett stim kanske vill ha större växter med blad de kan gömma sig bland.

Ta hand om dina fiskar

Det gäller att du tar hand om dina fiska på allra bästa sätt. Se till så att du rengör ditt akvarium regelbundet så de har det rent och fint. Mät och kolla kvalitén på vattnet regelbundet så det inte när något konstigt med det. Se till så du varken ger dina fiska för lite eller för mycket foder. Det ska också hålla bra kvalité på det foder som du ger dina fiskar. Det är viktigt för fiskarna att ha en trivsam miljö att vara så därför bör du städa bort inredning som inte är funktionellt och växter som dött.