Hunden har gått vid människans sida i tusentals år. Det är ett domesticerat djur i större grad än katter eftersom vi har lärt hunden att följa oss och lyssna på oss medan katter har istället valt att leva med oss.

Forskare är inte överens om hunden uppstod i Kina, Mellanöstern eller Europa eftersom man funnit hundskelett med människor runt samma tid på alla tre platser. Alla dock helt överens om att hunden härstammar från vargen. Man tror att vargarna och människorna började dra nytta av varandra under jakt och delade på bytet istället för att slåss mot varandra och sedan dess fick de allt närmre och djupare band med varandra.

Vi började till slut av avla vargarna/hundarna för att locka fram de bästa egenskaperna som vi gillade. På så sätt har man avlat fram en mängd med hundraser i alla storlekar och med olika typer av temperament. Faktiskt så blev inte hunden den nära vännen förrän efter andra världskriget då urbaniseringen tog fart. Innan dess var hunden en hjälpreda och vän men det vistades inte i huset. Efter kriget började man dock att ha sina hundar inomhus också och vårt band till hunden växte sig ännu starkare.

Idag kan man använda hunden till mycket mer än i början av vår vänskap. Vi jagar med dem, tar dem på utställningar, leker med dem, tränar med dem och mycket mer. Det har blivit en helt ny industri att sälja det bästa din hund behöver. Eftersom vi lever så nära inpå varandra idag behöver ofta husse och matte fler produkter för att kunna ta hand om sin hund på rätt sätt. Koppel, hundschampo, hundsängar, utmanande leksaker, tuggodis för tänderna och så vidare.

Hundar har blivit så behövda i vårt samhälle att de även fungerar som guider för blinda, de assisterar polis och militär i farliga uppdrag, de är vänner för livet till människor med olika handikapp och är även en glädjande tröst för äldre och ensamma. Forskning har visat att människan mår bättre både fysiskt och psykiskt bara av att vi gosar eller klappar en hund. Att äga en hund har alltså i tusentals år betytt att man fått en vän för livet.