Tamkatten har en lång historia bakom sig. Det man ska komma ihåg är att människan gjorde aldrig något försök att tämja katten, den kom till oss naturligt och vi lät den vara så den vande sig vid oss och vi med dem. 

Man tror att katten kom till Sverige runt 400-talet eftersom man har hittat kattlik vid olika utgrävningar. Vi var inte beroende av katten som musjagare förrän den svarta råttan tog sig in i de nordiska landskapen under medeltiden. Dock är det inte förrän på 1300-talet som man kan konstatera att varje bonde ägde en katt som hjälpte dem att hålla ohyra borta. Katten blev bondefruns bästa vän och följeslagare medan hunden hörde till husse.

Från medeltiden och framåt har katten blivit alltmer tam och vi har kommit att uppskatta den som mer än bara en jägare till gården. Det är nu en av våra käraste husdjur. Katter är generellt mycket hälsosammare än hundar eftersom de inte blivit sönderavlade och lever längre än de flesta hundraser. Det är en viktig sak att tänka på när man ska skaffa katt. Den kommer att leva mellan 14-20 år och kan hålla sig i god hälsa genom hela livet, om den har tur.

Trots detta finns det flera olika kattraser i världen, med olika temperament. Skillnaden mellan kattraser är dock betydligt mindre än den mellan hundarna eftersom många utvecklats naturligt och katten har fått göra som den vill i över 1000 år innan den blev nära vän med människan. Det betyder dock inte att en katt inte kan tränas. Det gäller bara att läsa kattens signaler och vara konsekvent, precis som med en hundvalp. Har man tålamodet så kan man till och med lära katten att använda toaletten!

Det går att ha innekatter så länge de får aktiveras tillräckligt och man bor tillräckligt stort. Vill man ge katten möjlighet att gå ut men vågar inte släppa ut den utan tillsyn kan man lära katten att gå i sele. Sådana finns att köpa hos Supercat.

Kort och gott kan man säga att katten är ett fantastiskt husdjur. Katten har större självständighet än hunden men kräver ändå sällskap och kel från sina ägare. Det är ett hälsosamt husdjur som lever länge om man tar hand om det på rätt sätt.