Människans, och framförallt jägarens bästa vän är hunden. I Sverige bedrivs ofta jakt med hund och det finns många olika typer och raser av jakthund. Hundarna tränas för en typ av jakt, vissa för apportering, andra för att driva och så vidare.

En drivande hund används vid jakt av hare, räv eller rådjur, då de driver på djuret i den riktning jägaren vill. Kortdrivande hundraser används oftast enbart vid rådjursjakt.

Vid fågeljakt används främst apporthundar, dvs. de olika retrieverraserna. En apporterande hund används till att leta upp och hämta småvilt som jägaren skjutit, och är därför perfekt för just fågeljakt. En del arter är även ypperligare simmare och kan därför använd as vid jakt av sjöfågel. Det finns både stående och skällande fågelhundar, det vill säga att de markerar på olika sätt när de fått nys om fågel som gömmer sig i närheten.

För att ge sig ut på jakt med hund behöver hunden utrustas för detta. Förutom koppel och synbar väst kan man utrusta hunden med hundkamera, hundpejl eller använda spårlinor med lång räckvidd. Hundpejl är särskilt bra och ibland nödvändigt, om man bedriver jakt på ett större område.

jakto.se finns allt du behöver för en säker jakt så att både du och din hund är säker i skogen. Tänk på att din hund jobbar hårt ute i skogen. Det kan vara både blött och kallt, och hunden kommer att frysa om man inte har rätt utrustning. En väst av till exempel neopren kan då vara att rekommendera, då den hjälper hunden att bibehålla kroppstemperaturen samt står emot en viss väta.

Sist men inte minst så blir man ju hungrig av jakt. Så packa en rejäl matsäck till dig själv, men även till hunden. Hunden behöver hålla energin och orken uppe, och dricka mycket vätska. Och som tack för allt slit kan det vara trevligt och definitivt uppskattat med ett litet hund-godis till din vovve.