Det uppskattas att strax över en tredjedel av hushållen i Sverige har ett sällskapsdjur av något slag. Och om ditt hushåll är ett av dem kanske du också undrat över vad andra har för sällskapsdjur hemma hos sig? Här ska vi ta en titt på vilka djur som förekommer mest i svenska hem.

1. Katten

Katten håller ostridbart förstaplatsen bland svenskarnas favoritsällskapsdjur och oddsen är att många av er som läser detta faktiskt har en katt. Många gillar katter för att de är relativt lättskötta och självständiga. Men samtidigt kan de vara väldigt tillgivna och gilla att gosa.

2. Hunden

Hunden må ligga en bra bit under katten när det kommer till hur vanlig de är i svenska hushåll. Men tillsammans utgör de väl över hälften av alla sällskapsägande hushåll i landet. Hundar i Sverige är dock inte bara sällskapsdjur, utan många agerar även som jakthundar vissa delar av året.

3. Akvariefisken

Fiskar kommer faktiskt in på en tredjeplats, tro det eller ej. Inte alla skulle kanske räkna fiskar som sällskapsdjur, utan kanske mer som en hobby. Men faktum är att fiskar kan ge sina ägare mycket av samma sorts upplevelser och känslor som andra djur, även om man inte kan krama om dem.

4. Kaninen

Kaninen kommer in på fjärde plats och precis som katten anses de vara ganska lättskötta. Kaniner är också förhållandevis billiga när det kommer till sällskapsdjur och kan även de tycka om att mysa tillsammans med resten av hushållet. Kaniner trivs dock oftast bäst tillsammans med åtminstone en kompis.

5. Fågeln

Fåglar är lite mer än hälften så vanlig som kaniner i Sverige och det finns flera arter som lämpar sig som sällskapsdjur. Det är dock väldigt viktigt att kolla upp den individuella artens behov och se om de normalt sett lever som flockfåglar eller inte. Flockfåglar behöver nämligen andra från sin art runtomkring för att må bra.