Att växa upp med husdjur är positivt på mer än ett sätt. Förutom de starka band vi kan skapa med husdjur har studier visat att barn som växer upp med husdjur har en minskad risk att utveckla allergier. Men oavsett fördelarna är det många som frågar sig vilket djur som är lämpligt?

Katt och hund

Katter är det vanligaste husdjuret i Sverige, följt av hunden. Och dessa är favoriter även bland barn. Ska man skaffa en hund eller katt när har små barn kan det vara klokt att fråga om rasens temperament. Lugnare varianter är ofta det bästa valet för småbarnsfamiljer.

Kanin, hamster och marsvin

Kaniner är också väldigt smarta och snälla djur, men behöver en gård som det kan få gå ut på dagligen. Att bo i hus är därför rekommenderat om man ska skaffa kanin. Hamster och marsvin klarar sig utmärkt på mindre yta. En hamster bör bo själv men kan skapa starka band till sina ägare. Marsvin ska alltid bo tillsammans med minst en kompis för att må bra och behöver daglig omsorg.

Fiskar och reptiler

Fiskar är kanske inte lika mycket av ett husdjur som många andra, men de kan fortfarande vara väldigt roligt för barn att växa upp med dem. Tänk bara på att inte låta barnen mata dem för mycket. Reptiler kan faktiskt också passa in i barnfamiljer. Satsa då på någon art som är lättskött.